اجزای تشکیل دهنده کنترل فاز
ترمینال ها:
ترمینال های ورودی محل وصل سه فاز R,S,T می باشند. در بعضی از کنترل فاز ها ترمینال نول نیز وجود دارد،که در مدار هایی که دارای مصرف کننده های تکفاز می باشند،می تواند عملکرد مناسبی داشته باشد.
نشانگر خطا:
این نشانگر ها با روشن شدن LED مختص خودش این پیام را به اپراتور می دهد که خروجی ندادن کنترل فاز مربوط به کدام اشکال در مدار برق شبکه می باشد.
نشانگر خطای جابجایی فاز ها: در برخی از دستگاه ها نیاز به آن دارد که الکترو موتور در یک جهت خاص حرکت کند در غیر این صورت به این دستگاه خسارت های جبران ناپذیری تحمیل می شود. بنابراین عملکرد کنترل فاز های دارای نشانگر جابه جایی فاز در این مدار ها بسیار حائز اهمیت می باشد،بدین گونه که در صورت جابجایی فاز های ورودی، که خود، منجر به گردش معکوس الکترو موتور می شوند. عملکرد این قطعات باعث قطع مدار فرمان شده، و مانع از روشن شدن الکترو موتور می گردد.
نشانگر افت ولتاژ: اگر میزان ولتاژ برق شبکه کمتر از حد معمول باشد طبعا باعث خسارت به مصرف کننده می گردد لذا در مدارها برای حفاظت از این دستگاه ها از کنترل فاز که دارای نشانگر افت ولتاژ می باشد،استفاده می شود در این صورت رله خروجی کنترل فاز قطع می گردد و دستگاه خاموش می شود و از خسارت ها جلوگیری می شود.
نشانگر افزایش ولتاژ: افزایش بیش از حد ولتاژ می تواند به دستگاه های برقی آسیب برساند،لذا وجود چنین مکانیسمی در کنترل فاز می تواند با قطع رله خروجی از ایجاد خسارت جلوگیری نماید.
ولوم:
با یک ولوم که توسط آن می توان میزان اسیمتریکال (ASY) که خود میزان درصد ولتاژ کاهشی و افزایشی می باشد را تنظیم نمود.
تایمر:
- تایمر ON: زمانی که برق سه فاز شبکه به فاز کنترلر وصل می شود ،سیستم های محافظتی آن را از بابت افزایش،کاهش ولتاژ،جابه جایی فاز و یا قطع یک یا دو فاز کنترل کرده و پس از تایید نهایی مدت زمانی که طول می کشد تا رله خروجی فرمان وصل مدار را صادر نماید،توسط تایمر ONDELY که اپراتور می تواند زمان آن را تایین کند، انجام می گردد.
- تایمر OFF: کنترل فازی که در شبکه خروجی داده و مدار طبق روال عادی اگر به هر دلیلی اختلالی شامل مطالب بالا حادث گردد، مدت زمانی نیاز دارد تا رله خروجی فرمان قطع مدار را صادر کند که این زمان هم توسط مصرف کننده قابل تنظیم است.
رله خروجی:
کنترل فاز ها دارای یک یا دو رله خروجی هستند که هر کدام از این رله ها شامل ترمینال COM,NO,NC می باشند. برق فرمان، متصل به ترمینال COM می باشد در صورت تایید مدار، ترمینال NO خروجی می دهد و درصورت خطا ترمینال NC خروجی می دهد.
معمولا ترمینال NO را به مدار فرمان تابلو برق متصل کرده و ترمینال NC را به عنوان خطا به یک آلارم هشدار دهنده متصل می کنند. لازم به ذکر است که کنترل فاز های دو رله ای این قابلیت را دارند که در یک لحظه دو مدار مجزا را کنترل نمایند.
هر یک از سیگنال های دستگاه چرا روشن می شود؟
- اگر خطای ناشی از جابجایی فاز ها و یا نبودن یکی از فاز ها رخ دهد در این صورت سیگنال p روشن می شود.
- اگر هر گونه نقص یا مشکلی در یکسان نبودن ولتاژ فاز ها رخ دهد سیگنال %U روشن خواهد شد.
- نشانگر وجود ولتاژ تغذیه در دستگاه، سیگنال U می باشد.
- نشانگر وضعیت رله خروجی، سیگنال R می باشد.
- سیگنال DLY هم نشانگر وضعیت زمان گیری عملکرد دستگاه است.